Τι είναι το ΠOΛΥΤΡOΠO;
ένα εργαστήρι πολύτροπης προσέγγισης της θεατρικής τέχνης

Το ΠOΛΥΤΡOΠO είναι ένα θεατρικό εργαστήρι όπου ο μαθητευόμενος ηθοποιός μαθαίνει να χρησιμοποιεί το σύνολο των εκφραστικών του μέσων στην οργανική τους ολότητα. Έτσι δεν κατακερματίζεται σε σώμα, φωνή, συναίσθημα, αλλά μαθαίνει πως το ένα επηρεάζει το άλλο έτσι ώστε το σώμα να μιλά και να τραγουδά και η φωνή να κινείται σε ήχο, λόγο, τραγούδι. Για την επίτευξη του στόχου αυτού χρησιμοποιούνται ασκήσεις εμπνευσμένες όχι μόνο από το χώρο του θεάτρου, αλλά και από τον χώρο της μουσικής, του τραγουδιού, του χορού, της παντομίμας, της αυτογνωσίας και σωματογνωσίας πάντα προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ομάδας αλλά και του κάθε συμμετέχοντα ξεχωριστά. Έτσι, ενώ ο μαθητής του ΠOΛΥΤΡOΠOΥ μυείται στην Κινησιολογία, Φωνολογία, Oρθοφωνία, Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμό, Αγωγή του λόγου, στα διάφορα είδη και γλώσσες της θεατρικής τέχνης, βρίσκεται πάντα σε αρμονία με το σώμα, τη φωνή και το συναίσθημά του, ανακαλύπτοντας έναν "ολιστικό" τρόπο να υπάρχει σκηνικά και να συνυπάρχει με τους άλλους.


Σε ποιούς απευθύνεται το ΠOΛΥΤΡOΠO;
Το ΠOΛΥΤΡOΠO απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του θεάτρου (ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά), και τους ενδιαφέρει μια τέτοια προσέγγιση της θεατρικής τέχνης.


ΠΟΙΑ ΑΝΑΓΚΗ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ;
(μικρό σημείωμα της Τ. Στεφανοπούλου)

Δουλεύοντας από το 1983 ως επαγγελματίας ηθοποιός και διδάσκοντας θέατρο από το 1990, ένιωθα πάντα την ανάγκη να βρω τρόπους που να ενοποιούν τα τόσο πολλά κομμάτια που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε "θεατρική έκφραση", γιατί το θέατρο δεν είναι μόνο κίνηση, φωνή, ερμηνεία, μουσική, είναι μια μαγεία που τα ενορχηστρώνει όλα αυτά σε μια ενέργεια που εκπέμπεται από σκηνής και κατακλύζει τόσο το κοινό όσο και τους ηθοποιούς. Στην πορεία αυτή, μέσα από σημαντικούς σταθμούς εμπειρίας (δημιουργία της ΝΕΜΕΣΗΣ το 1995, το ΠOΛΥΤΕΧΝO το 2000 κ.α), άρχισε να γεννιέται ένα σχήμα προσέγγισης της θεατρικής τέχνης που ενσωματώνει τη μουσική, το χορό, το τραγούδι, τη λειτουργία της ομάδας -πάντα σε μία αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
Ακρογωνιαίος λίθος αυτού του οικοδομήματος ο αυτοσχεδιασμός, γιατί αυτοσχεδιάζοντας μπορείς να ανακαλύψεις τους κοινούς ψυχικοσωματικούς μηχανισμούς που διέπουν τη σκηνική έκφραση κάθε μορφής. Στόχος να γίνει ο ηθοποιός ένα δημιουργικό ον που έχει τον έλεγχο των εκφραστικών του μέσων και τη γνώση πώς να δονείται επί σκηνής ως σύνολο κίνησης, φωνής και συναισθήματος σε αδιάσπαστη ενότητα. Και όταν αυτό το σχήμα προσέγγισης της θεατρικής τέχνης έφτασε σε μια ολοκληρωμένη μορφή, γεννήθηκε το ΠOΛΥΤΡOΠO.


ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΟ
Και τα δύο εργαστήρια (που έτσι κι αλλιώς τα διοργανώνει ο ίδιος φορέας το Σωματείο Τέχνης και Πολιτισμού ΝΕΜΕΣΗ -και στεγάζονται στον ίδιο χώρο- το studio ΝΕΜΕΣΗ-) έχουν την ίδια φιλοσοφία και τρόπο προσέγγισης της σκηνικής τέχνης. Μόνο που το ΠOΛΥΤΡOΠO δίνει έμφαση στη θεατρική ερμηνεία, ενώ το ΠOΛΥΤΕΧΝO στη δημιουργία-σκηνοθεσία και στη σύμπραξη μουσικής-θεάτρου.

Διδάσκοντες

Τίνα Στεφανοπούλου: Επαγγελματίας ηθοποιός από
το 1983. Σκηνοθετεί από το 1991. Διδάσκει θέατρο από το 1990. Μεταφράζει λογοτεχνικά και θεατρικά έργα. Συνεργάζεται με μουσικούς σε παραστάσεις όπου συνυπάρχουν και συμπορεύονται ο λόγος με την μουσική και το τραγούδι.


Χριστίνα Πεφτρίτση Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία και Μετάφραση. Μεταφράζει θεατρικά έργα και ταινίες. Ασχολείται με το χορό και την κίνηση από το 2004 και παρακολουθεί σεμινάρια με Έλληνες και ξένους χορευτές. Από το 2009 είναι στη ΝΕΜΕΣΗ.

Έφη Pάτσου: Συνθέτης - Μουσικός. Απόφοιτος του Μακεδονικού Ωδείου (Τάξης Πιάνου και Φούγκας) και του Τμήματος Μουσικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Middlesex στο Λονδίνο (BA Music - MA Music Education). Γράφει μουσική για το θέατρο από το 1997. Διδάσκει συστηματικά από το 2001.


Σε ποιους απευθύνεται το ΠOΛΥΤΡOΠO
Το ΠOΛΥΤΡOΠO απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του θεάτρου (ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά), και τους ενδιαφέρει μια τέτοια προσέγγιση της θεατρικής τέχνης.


Λειτουργία του ΠOΛΥΤΡOΠOΥ
Τα μαθήματα αρχίζουν αρχές Oκτωβρίου (6 Oκτωβρίου 2014) και ολοκληρώνονται στο τέλος Μαΐου με μια παράσταση στην οποία φαίνεται η δουλειά της ομάδας όλη τη χρονιά. Η διάρκεια του μαθήματος είναι 3 ώρες την εβδομάδα. Μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα 15.

Για όσους από τους μαθητές ενδιαφέρονται, προβλέπονται έκτακτα σεμιναριακά τετράωρα όπου θα εξεταστούν ειδικά θέματα, με εμψυχωτές είτε τους διδάσκοντες του ΠOΛΥΤΡOΠOΥ, είτε με επισκέπτες καθηγητές, όπως επίσης και μαθήματα ανοικτά για όσους θεατές θα ήθελαν να το παρακολουθήσουν.

Τμήματα-ομάδες
Για τη χρονιά 2014-2015 θα λειτουργήσουν τα εξής τμήματα του εργαστηρίου:
Πολύτροπο 1: Δευτέρα 8-11μ.μ.
Πολύτροπο 2: Τρίτη 6-9μ.μ.
Νυχτέρι: Δευτέρα 11μ.μ.-2π.μ.

Για τους παλιούς Νεμεσίτες που ενδιαφέρονται για ειδική μελέτη στον ομαδικό αυτοσχεδιασμό πλοκής, θα λειτουργήσει ομάδα κάθε Τρίτη 9-12 μ.μ.

Πληροφορίες- εγγραφές στα τηλέφωνα: 2310 853361 - 2310 326230

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟEΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ - ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΠΟΥΔΩΝ
Kαι στο Πολύτεχνο και στο Πολύτροπο ο κάθε μαθητευόμενος μπορεί να παρακολουθήσει όσους εργαστηριακούς κύκλους θέλει, μια που και η ομάδα και η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχώς εξελίσσονται και διευρύνονται.
Στο τέλος κάθε χρονιάς (εργαστηριακού κύκλου) χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής στο εργαστήριο όπου αναγράφεται η διάρκεια του σε ώρες καθώς και οι θεματικοί κύκλοι που απασχόλησαν το εργαστήριο.